Het bordspel

14+ / 30min per speler / 2 tot 4 spelers / BGG

Crowdfunding campagne: 27/08/2020 -> 17/09/2020 (meer informatie) Release: Q2 2021

Doel van het spel: maak een rond van België en zijn brouwerijen. Bezoek er zoveel mogelijk, koop hun bieren en degusteer deze (met mate) gedurende een 3-daagse competitie. Optimaliseer je trajecten door het land: liftend, met het openbaar vervoer, of met de fiets. Ontmoet je tegenstanders, drink een glas samen, maar houd je alcoholgehalte in het oog want een kater (of andere problement) loeren om de hoek.

Klaar om te starten? Vertrek op je eigen Belgische Bierroute maar vergeet niet: op het einde van de 3-daagse rit moet je terug op de Grote Markt van Brussel staan om te feesten en om de grote winnaar te bekronen!

Alcoholmisbruik is slecht voor de gezondheid, gebruik het met mate.

De samenvatting van de regels:

Je doet mee aan een bierronde van België. Je doel is om zoveel mogelijk brouwerijen (de punten op de kaart) te bezoeken, van hun bier te degusteren, ze te kopen en dan op tijd terug te keren naar de Grote Markt in Brussel. Je verschillende acties leveren je Victory Points (VP) op wie de meeste punten haalt, win!

De race vindt plaats gedurende 3 dagen vertegenwoordigd door tijdseeheden (Units of Time - UT). 1 UT = 30 minuten. De eerste dag is 24UT, de tweede 32UT en de laatste 24UT. Elke reis kost UT’s. Je hebt de keuze tussen 3 vervoermiddelen:

  • De fiets: meestal de langzaamste maar ook de veiligste,
  • Openbaar vervoer: sneller maar 1 op 6 kans om te laat te komen,
  • De liften : veel sneller maar riskanter, 1 kans op 2 om de verplaatsing te maken maar ook 1 kans op 2 om te blijven zitten en 2UT te verliezen zonder te bewegen.

Je beweegt je teller op de tijdschaal volgens de gekozen beweging naar je volgende bestemming en volgens het resultaat van de dobbelsteen. De verschillende reistijden zijn gebaseerd op de werkelijke afstanden, en ook de 40 brouwerijen van het spel zijn echt (je vindt de lijst hiervan op de speciale pagina). Ze zijn onderverdeeld in 4 soorten: Trappist® / Blonde / Brown / Stout.

Betreffende het spelverloop speelt de speler die qua tijd laatst staat totdat hij eerste is.

Als je als eerste aankomt bij een brouwerij, is het bierflesje dat erbij hoort van jou, wat je 1 VP oplevert aan het einde van elke wedstrijddag. Sommige brouwerijen geven speciale bonussen (Trappist® / kardinaal punt / auteur / uitgever), waarvoor je kubusjes krijgt om op het scorespoor op je spelersbord te plaatsen . Ten slotte krijg je voor elk brouwerijbezoek ook een kubus op het bord. Meer bezochte brouwerijen = meer kubusjes = meer punten.

Afhankelijk van de brouwerij waar je aankomt, kun je acties uitvoeren, net zoals je bij een echte brouwerij kan doen:

  • Proef een biertje (als de brouwerij een taproom heeft): duurt 1UT, verhoogt uw “aantal gedronken bieren” met één eenheid. Aan het einde van elke racedag krijg je punten in functie van het aantal gedronken bieren. Daartegenover staat wel dat elk gedronken bier je alcoholpercentage verhoogt, wat maakt dat transport naar je volgende bestemming moeilijker wordt, en het kan je zelfs een kater opleveren die je de dag erna vertraging bezorgt.
  • Koop bier (als de brouwerij een winkel heeft): duurt 1UT, hiermee mag je3 bieren van de kleur van de brouwerij aan je rugzak toe voegen. Elk gekocht bier is aan het einde van het spel 1 punt waard. Je tas kan hoogstens 24 flesjes bevatten. Je kunt deze bieren ook gebruiken om makkelijker een lift te krijgen, door te proeven terwijl je je met het openbaar vervoer verplaatst, of aan het einde van de dag in campingmodus.
  • Koop kaas (als de brouwerij dit produceert): kan je doen tijdens dezelfde UT als de aankoop van bier. Kaas kan je in een zijzak van je rugzak steken en levert ook punten op aan het einde van het spel, maar je kunt ook altijd een stukje kaas eten om het alcoholgehalte in je bloed te verlagen.

Als je een tegenstander in een brouwerij ontmoet, drink je een samen een glas. Je schenkt jezelf een biertje uit je tas. Dit kost je 1UT, je ”aantal gedronken bieren” gaat omhoog, net als je alcoholpercentage maar ook op de “Cheers” scale die je punten oplevert aan het einde van het spel.

De doelstellingen komen om het spel te onderbreken, 4 zijn toegankelijk voor de beurt van elke speler, 4 anderen zijn beschikbaar maar niet haalbaar.

  • Niveau 1 doelen zijn dingen om te doen: bezoek een bepaalde brouwerij, geniet van een bepaald soort bier, doe een bepaalde actie, …
  • Niveau 2 doelen zijn voorwaarden waaraan moet worden voldaan: bieren van de 4 soorten in de rugzak hebben, een bepaald aantal brouwerijen bezoeken, bepaalde flessen verzamelen, …
  • Niveau 3 doelen zijn algemene doelen voor het einde van het spel: kom nuchter aan, zoveel mogelijk bieren in de rugzak, …

En natuurlijk is het absoluut noodzakelijk om aan het einde van de wedstrijd op de Grote Markt van Brussel aan te komen. Voor elke vertraging krijg je minpunten.

Spelregels Draft -> Media.

In ontwikkeling :

TBBR Roll & Write

Powered by toile.io-Designed by Feed by Design